Mot åpen vitenskap ved UiT - Raade, Johanne (Ravnetrykk, 2020)
I denne teksten beskrives kort utviklingen med åpen publisering etter 2003, da Helge Salvesen holdt sitt foredrag om det nye fenomenet Open Access. Salvesen peker i sitt foredrag på noen sentrale dilemmaer i arbeidet med åpen tilgang, slik han så det i 2003. Noen av disse dilemmaene er fortsatt relevante i dagens publiseringsregime. Den gang var det særlig tilgjengeliggjøring av forskningsartikler i åpne arkiv og universitetenes holdning til dette som var bakteppet. I dag vil vi inkludere både åpen publisering og åpne arkiv i det mer omfattende feltet åpen forskning (Open Science), som også inkluderer bl.a. data og undervisning.