Fra abonnement til åpen tilgang: Et blikk på Units konsortieavtaler med krydder fra UiT - Ottesen, Lene (Ravnetrykk, 2020)
Per mars 2020 har Norge 11 avtaler med akademiske forlag som sikrer umiddelbar åpen tilgang. UiT har sluttet seg til alle disse avtalene. I den spede begynnelse viser publiseringstallene at mer blir åpent tilgjengelig. Tidlige internasjonale erfaringer har pekt på det samme, men også at det koster. Avtalene oppfyller i store trekk nasjonale politiske krav og kravene i Plan S. Likevel er det usikkert hvilken retning vi beveger oss i. Avtaler med forlagene som inkluderer åpen tilgang bidrar til økt åpen publisering, men hvorvidt de også vil bidra til å redusere kostnader på sikt og å endre systemet gjenstår å se.