Komplekse setninger – hvordan lage setninger av setninger? - Nesset, Tore; Makarova, Anastasia (Septentrio Educational, 2016)
Komplekse setninger er setninger som består av mer enn én setning. Se på følgende eksempel: Katjas foreldre hadde vært sammen i mange år. Pappaen til Katja var svært ubesluttsom. Katjas foreldre hadde vært sammen i mange år, men pappaen til Katja var svært ubesluttsom. I (1) har vi to setninger, men når vi kobler dem sammen med konjunksjonen (bindeordet) men, får vi én setning. Siden denne setningen er laget av to setninger, sier vi at den er "kompleks". I resten av kapitlet skal vi se nærmere på noen viktige typer komplekse setninger som du får bruk for når du oversetter. Vi begynner med konjunksjonene og og men, som har tre motsvarigheter i russisk: и, а og но (avsnitt 9.3). Deretter ser vi nærmere på setninger med at, om og som (9.4-9.7) før vi går i gang med setninger med tids-, årsaks-, hensikts-, betingelses- og innrømmelsesbetydning (9.8-9.12).