Nasjonallitteraturens stygge andunge: Minoritetslitteraturens levevilkår - Viinikka-Kallinen, Anitta (Arina: Nordisk tidsskrift for kvensk forskning / Pohjoismainen kveenitutkimuksen aikakausjulkaisu, 2005)
Til norsk ved Klaus Skoge.Alternativ tittel: "Kansalliskirjallisuuden ruma ankanpoikanen: Vähemmistökirjallisuuden elinehdoista"