Erfaringer fra deltagelse i et læringsnettverk i kommunehelsetjenesten: En fokusgruppeundersøkelse - Skutle, Kristin; Os, Kari Annette; Berntzen, Hege; Tveiten, Sidsel (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2022)
Studiens hensikt er å belyse erfaringer med deltagelse i læringsnettverk. Studien har et kvalitativt design, den er deskriptiv og eksplorativ med seks fokusgruppediskusjoner som metode for datainnsamling. Det transkriberte materialet er analysert inspirert av kvalitativ innholdsanalyse. Resultater: • Å lære om, av og med hverandre gir fellesskapsopplevelse og plattform for kompetanseutvikling • Coaching bidrar til systematisk og målrettet arbeid med implementering • Lederforankring er en forutsetning for implementering av kompetanseutviklingstiltak Erfaringene viser at deltagelse i læringsnettverket bidro til læring i fellesskap, nettverksbygging og endringer i egen praksis. Erfaringene viser også at lederforankring har stor betydning for gjennomføring og måloppnåelse i læringsnettverket. Ledere synes imidlertid å stå i en skvis mellom gitte rammer og muligheter, og deltagernes behov for lederstøtte og tilrettelegging. Ledere må ha handlingsrom og kompetanse til å utøve en myndiggjørende ledelse som ivaretar de ansattes autonomi og bidrar til et godt medarbeiderskap. Videre studier av lederes betydning i læringsnettverk og kompetanseutvikling synes nødvendig.