Fødselen kom som et sjokk. Ni foreldrepars opplevelse av for tidlig fødsel - Hansen, Ellen Sæter (Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, 2010)
Artikkelen presenterer og diskuterer funn fra kvalitative intervjuer med 9 foreldrepar når det prematurt fødte barnet er tre måneder korrigert alder. Intervjuene har fokus på begge foreldres opplevelse av for tidlig fødsel, og hvordan dette påvirker samspillet i familien. Det benyttes en metodologisk tilnærming inspirert av grounded theory. Funnene inndeles i fire hovedkategorier: 1. Følelseskaos 2. Følelsemessig støtte 3. Nærhet til barnet 4. Bli en familie. Mødre og fedre synes å uttrykke en tilsvarende følelsesmessig opplevelse av for tidlig fødsel, men tar ulike roller i situasjonen.