Årsaker til forsinkelser ved elektive operasjoner: En prospektiv studie - Værdal, Heidi; Bratberg, Grete Helen; Haugdahl, Hege Selnes (Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, 2021)
Forsinkelser og strykninger under elektive operasjoner hindrer optimal drift og kan være en påkjenning for pasienter. Målet med studien var å identifisere og beskrive de faktiske årsaker til forsinkelser ved elektive operasjoner, samt omfang, varighet og andre kjennetegn ved slike forsinkelser. Studien har et flermetodisk prospektivt studiedesign. I en periode på to måneder ble alle elektronisk registrerte forsinkelser fulgt opp med strukturerte intervju. I løpet av studieperioden ble halvparten av elektive operasjoner registrert med en eller flere forsinkelser (N = 402). Informantene anga 60 ulike rotårsaker som en forklaring på forsinkelsene. I 72% av alle forsinkelser var årsaken knyttet til organisering/administrering av operasjonsplanleggingen. Forsinkelser ved elektive operasjoner skyldes i stor grad utilstrekkelig planlegging og organisering. Mer presis planlegging, informasjonsutveksling og forbedret dataverktøy kan redusere forsinkelser ved elektive operasjoner.Causes of delays in elective surgery: A prospective studyAbstractDelays and cancellations in elective surgery prevent optimal services and can be stressful for patients. This study aimed to identify and describe the actual causes of delays in elective surgery, and the extent, duration and other characteristics of these delays. The study has a multi-method prospective study design. For two months, all electronically recorded delays in a Norwegian hospital were followed up with structured interviews to identify their true causes. Half of the elective surgeries recorded had one or more delays (N = 402). The delays had 60 different root causes; using qualitative content analysis, these were interpreted into 13 subcategories and four main categories, namely patient-related (17%), staff-related (10%), related to surgical ward/equipment (2%) or organizational (71%). Most delays were due to poor planning and organization of surgery. The study indicates that more precise planning, better information exchange and an improved electronic tool can reduce delays in elective surgery.