Unge jenters oppfatning av hvordan stress påvirker kroppen deres : En fenomenografisk studie - Steffenak, Anne Kjersti; Hjellestad Hauge, Mette; Steinseth, Else Berit (Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, 2021)
Målet med denne studien er å undersøke hvilke oppfatninger unge jenter har av hvordan stress påvirker kroppene deres. Blant jenter har det vært en økning av psykiske helseplager. De rapporterer mer stress og fysiske helseplager enn gutter. Studien er kvalitativ med en fenomenografisk tilnærming. Det ble gjennomført 23 individuelle intervjuer av jenter mellom 15 og 18 år. Utvalget var strategisk valgt. Stress, når det gjelder eksterne og interne krav, påvirker jentenes kropper og uttrykkes som smerte, ubehag og misnøye med kroppen. Jentene ignorerer eller merker ikke kroppssignalene. De forsømmer egen kropp og dens behov. Gjentatte vaner kan føre til ytterligere stress og ubehag som kan føre til psykisk lidelse.Young girls' conceptions of how stress influences their bodiesAbstractThe aim of this study is to describe young girls' conceptions of how stress can influence their bodies. There has been an increase in mental health complaints, especially among girls. They report more stress and physical health complaints than boys. The study is qualitative with a phenomenographic approach. Individual interviews were conducted with a strategic selection of 23 informants between 15 and 18 years. Stress, in terms of external and internal requirements, influence the girls` bodies and are expressed as pain, discomfort and dissatisfaction with their bodies. The girls ignore or do not notice body signals. They neglect their own body and what the body needs. Repeating habits can lead to further stress and discomfort, and this may eventually lead to mental distress.