Sykepleierstudenters erfaringer med etterlevelse av håndhygieniske prinsipper i kliniske praksisstudier : En kvalitativ studie - Aune, Anne Grethe; Sundal, Jorun Sætre; Storvig, Eline; Aasland, Jenny; Andrè, Beate (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2022)
En betydelig del av sykepleierutdanningen foregår i de kliniske studiene, veiledet av sykepleiere. Denne studien er utført for å forstå studentopplevelsene, hvordan de lærer å bruke håndhygieniske prinsipper i kliniske studier. Vi brukte et beskrivende og utforskende design med fokusgruppeintervjuer. Dataene ble analysert ved hjelp av kvalitativ innholdsanalyse. Analysen resulterte i to hovedtemaer, både faktorer som fremmet og hemmet studentlæring. Tydelige retningslinjer prosedyrer samt støttende og oppmuntrende tilbakemeldinger fra veiledere fremmet læring. Mangel på håndhygienefasiliteter, tidspress, komplekse læringssituasjoner, tilstrekkelig anerkjennelse og veiledernes manglende overholdelse, var hemmende faktorer. Studien viser at sykepleiere i klinisk praksis var forbilder for studentene og viktig for å lære de riktige håndhygieniske prinsipper i klinisk praksis