Praksisveilederes erfaring med lokale læreplaner for sykepleierstudenter - Christiansen, Bjørg; Blomberg, Karin; Lindeflaten, Katrin; Holm Larsen, Monica; Averlid, Gertrud; Salinas, Deborah; Hessevaagbakke, Elisabeth (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2023)
Flere studier har vist at praksisveiledere i sykepleierutdanningen opplever utdanningens læringsutbyttebeskrivelser som lite konkrete. Det ble derfor iverksatt et FoU-relatert samarbeidsprosjekt inndelt i to deler. Del 1 innebar utvikling av lokale læreplaner i samarbeid med praksisveiledere. Del 2 innebar en systematisk evalueringsstudie med fokus på bruken av lokale læreplaner. Hensikten var å undersøke hvilken betydning lokale læreplaner har som redskap for tydeliggjøring av læringsutbytter i praksisstudier. Forskningsspørsmål: Hvordan erfarer praksisveiledere bruken av lokale læreplaner? Studien er kvalitativ med et utforskende og beskrivende design basert på fire fokusgruppeintervju med praksisveiledere fra ulike nivå i bachelorutdanningen i sykepleie. Analyseprosessen tok utgangspunkt i tematisk innholdsanalyse, som resulterte i tre hovedtema: 1.Varierende erfaringer med implementering av lokal læreplan, 2.Tydeliggjør aktuelle læresituasjoner. 3.Varierende bruk i vurderingssituasjoner. Studien konkluderer med at praksisveilederne erfarte beskrivelsen av læresituasjoner som relevante og gjenkjennbare i forhold til eget praksissted, og at planen var et godt redskap i prosessvurderingen av studentene.