Hudtilstanden alopecia areata, hårtap og dets innvirkning på hverdagsliv - Kristoffersen, Margareth; Balieva , Flora; Hamre , Evy-Ann Engdal (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2024)
Hårtap gjør noe med mennesker i hverdagen, og det er behov for å øke kunnskapen om hva dette gjør med dem. Studiens hensikt var å beskrive hårtapets innvirkning på hverdagslivet til mennesker som lever med hudtilstanden alopecia areata (AA). Forskningsdesign var kvalitativ med en induktiv forskningstilnærming. Data var skriftlige beskrivelser formulert som svar på tre åpne spørsmål i et spørreskjema i en kvantitativ studie. Utvalget var 246 deltakere, alle med hudtilstanden AA og over 18 år. Data ble analysert ved hjelp av innholdsanalyse. Resultatene ble formulert i fire tema: 1) frykt for at hårerstatningen faller av hodet, 2) hindringer i yrkesarbeid, 3) toleranse overfor manglende forståelse, og 4) godtakelse av hårtap. Studien konkluderer med at hverdagslivet ikke nødvendigvis blir som før. Hudtilstanden AA gjør at livet leves med et synlig fysisk endret utseende. Likevel realiseres muligheter i hverdagslivet med hårtap, men dette gjøres på ulike måter.