Avansert klinisk allmennsykepleier i sykehjem: En kvalitativ studie om erfaringer med palliativ omsorg til pasienter med multisykdom - Gneist, Juliane; Julnes, Signe Gunn; Mundal, Ingunn Pernille (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2026)
Bakgrunn: Antallet pasienter med multisykdom i palliativ fase har økt i kommunehelsetjenesten. Palliative forløp kan være i måneder og år, og krever kontinuerlig oppfølging, systematisk kartlegging og spesialisert kompetanse. Studien undersøker erfaringer hos avanserte kliniske allmennsykepleiere (AKS) i palliativ omsorg i sykehjem. Metode: Kvalitativ design med semistrukturerte intervjuer av åtte AKS. Malterud’s firetrinns analysemodell for tekstkondensering ble benyttet. Resultat: AKS styrker palliativ omsorg for multisyke pasienter gjennom systematisk kartlegging, personsentrert kommunikasjon og klinisk legemiddelhåndtering, øker kvalitet og trygghet, reduserer sykehusinnleggelser, men påvirkes av organisatoriske barrierer og uklare roller. Konklusjon: AKS-kompetanse styrker helhetlig palliativ omsorg for multisyke pasienter gjennom kartlegging, kommunikasjon og legemiddelhåndtering. Effektiv bruk krever rolleavklaring og organisatorisk støtte, mens manglende systemtilrettelegging begrenser potensialet. Implementering bør fremme tverrfaglig samarbeid og systematisk praksis.