Livskvalitet for personer med demenssykdom – sett i et livsløpsperspektiv - En narrativ tilnærming basert på pårørendes fortellinger - Tretteteig, Signe; Thorsen, Kirsten (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2012)
Artikkelen bygger på en undersøkelse om hva som oppleves som god livskvalitet for personer med demenssykdom under sykdomsforløpet, basert på kvalitative intervjuer med pårørende. Studien utvider livskvalitetsbegrepet ved å anvende et livsløpsperspektiv.  Den viser hvordan personens livserfaringer påvirker mulighetene til å oppleve livskvalitet i omsorgsbolig gjennom sykdomsprosessen. Nære familierelasjoner er særlig betydningsfulle for livskvaliteten for personer med demenssykdom ved flytting til omsorgsbolig, for opplevelse av sammenheng i livet, selvbekreftelse og identitetsstøtte. Betydningen av livskvalitetsaspekter forbundet med tidligere liv endrer seg etter hvert som demenssykdommen utvikler seg. I en sen fase av demenssykdommen ser det ut til at opplevelsen av livskvalitet i større grad enn før handler om personalets og andre nære omsorgspersoners evne til å gi trygghet og omsorg, og tidligere livskvalitetsaspekter trer i bakgrunnen. At personalet anvender livshistorisk kunnskap er sentralt for at beboerne skal få individuelt tilrettelagt livsinnhold, aktiviteter og omsorg som fremmer livskvalitet.
Keywords: Demens; demenssykdom; livskvalitet; livsløpsperspektiv; omsorgsbolig