Betydningen av helsepersonells kjærlighet og mangel på kjærlighet i rusbehandling - Shaw Waage, Magdalena; Thorkildsen, Kari Marie (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2022)
Kjærlighet er det mest fundamentale for menneskets eksistens, og den er avgjørende for at helsehjelpen oppleves omsorgsfull. Ruslidelser er komplekse, og ofte preget av selvkritikk, skam og skyld. Hensikten med denne studien var å få dypere forståelse for pasienter i rusbehandling sine opplever av hvordan helsepersonells kjærlighet og deres mangel på kjærlighet kan komme til uttrykk. Kvalitative intervju ble gjennomført med fire pasienter som var innlagt til behandling på to institusjoner som tilbyr tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Data ble analysert ved hjelp av Lindseth og Nordberg sin fenomenologisk hermeneutiske metode. Resultatene viste at kjærlighet kommer til uttrykk som omsorg, ved at man opplever å bli forstått, at man blir møtt med autentisitet og likeverd, og at man får den hjelpen man trenger. Når disse fenomenene var fraværende i relasjonen med helsepersonellet, opplevede deltakerne at verdigheten ble krenket og at det kunne være vanskelig å fullføre behandlingen.
Keywords: kjærlighet; ruslidelse; omsorg; forståelse; ekthet; likeverd