En Kvalitet i praksisstudier gjennom systematisert samarbeid mellom universitet og praksisfelt : Erfaringer fra et utviklingsarbeid ved vernepleier-utdanningen i Nord universitet - Sætertrø, Odil; Solum Myren, Gunn Eva (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2022)
Hensikten med artikkelen er å beskrive erfaringer fra utprøving av ny praksismodell ved vernepleierutdanningen ved Nord universitet i perioden 2016-18. Målet med modellen var å utvikle et tettere samarbeid mellom utdanning og praksisfelt og å sikre god kvalitet på praksisstudiet. Metode: Det ble anvendt aksjonsforskning som tilnærming for å utvikle modellen. Evalueringen ble gjennomført ved hjelp av fokusgruppeintervju med studenter fra 1. og 2. studieår og deres praksisveiledere. Resultat: Organisering og rammer kan muliggjøre samhandling mellom praksisfelt og utdanningsinstitusjon. Trygghet i læringsprosessen skapes gjennom studenter i par og faste praksisveiledere. Konklusjon: Flerårig lederforankret avtale som avklarer faste møtepunkter mellom praksisfelt og utdanning er sannsynligvis sentralt for kontinuitet i samarbeidet. Møtepunkter for gjensidig utveksling av informasjon, utvikling av felles forståelse av kompetansekrav bidrar til å sikre et systematisk samarbeid. Strukturert veiledningsprosess kan gi gode forutsetninger for læring i praksisstudiet.  Studenter i par og veiledningskontrakt kan være gode verktøy for å sikre kvalitet i praksisstudiet.
Keywords: Aksjonsforskning; helse- og sosialfaglig profesjonsutdanning; praksisstudier; veiledning; profesjonskunnskap; vernepleie