Udvikling af forebyggende kommunale indsatser stilet mod fremme af unges mentale sundhedod fremme af unges mentale sundhed: -lederes perspektiver på et praksis-forskningsprojekt - Schultz Petersen, Kirsten; Moth, Pernille; Jørgensen, Lise; Overgaard, Charlotte (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Denne artikel beskriver hvordan en intervention til fremme af mental sundhed hos unge i 7-9 klasse i en dansk kommune blev udviklet igennem en samskabende proces samt undersøger forskellige kommunale ledernes perspektiv på deres involvering i denne proces. Interventionsudviklingen var del af et forsknings-praksissamarbejde mellem kommunen og forskere på Aalborg Universitet og tog afsæt i det britiske medicinske forskningsråds (the Medical Research Council) anbefalinger, som bla. har fokus på involvering af interessenter. Forskernes rolle var at bidrage til at interventionen blev baseret på relevante teorier og den seneste forskning samt at bidrage til udarbejdelse af en programteori, mens de kommunale ledere og forskellige fagprofessionelle indenfor skoleområdet, sundhedsplejen, fritidstilbud og tandpleje bidrog med indsigt i organisatoriske forhold og politiske prioriteringer samt fagindsigt. Der blev udviklet to relaterede interventioner, en stilet mod forældre til børn i 7. klassetrin og en stilet mod at styrke medarbejderes viden og mentale sundhedskompetencer ift. at fremme mental sundhed i skolen. Den efterfølgende evaluering vil vise hvorvidt indsatsen skal revideres før videre implementering.
Keywords: Interventionsudvikling; samskabelse; ledelsesinvolvering; unge; mental sundhed