«Vi deler på sola»: Aktiviteter som beveger og berører: Funn fra etnografisk feltarbeid ved dagsentre for eldre i Norge - Holster, Terhi; Herholdt-Lomholdt, Sine Maria (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Dagsentre for hjemmeboende eldre er utbredt i norsk eldreomsorg, men tilbudet varierer betydelig i organisering og kvalitet mellom ulike kommuner og institusjoner. En medvirkende årsak til denne variasjonen kan være begrenset forskning på dagsenterdeltagernes egne erfaringer. Denne artikkelen bygger på etnografisk feltarbeid ved fire dagsentre, hvor deltagere har mangfoldig bakgrunn. Hensikten er å få dypere innsikt i hvilken betydning aktiviteter som rommer natur eller musikk kan ha for eldre mennesker. Funnene, som viser at natur og musikk har en levendegjørende innvirkning på eldre, illustreres med konkrete situasjonsbeskrivelser og diskuteres i lys av Martha Rogers’ teori ‘Unitary Human Beings’ og Karin Dahlbergs forståelse av vitalitet i et livsverdenorientert perspektiv.
Keywords: dagaktivitetstilbud; vitalitet; eldreomsorg; natur; musikk; Martha Rogers