Håp for et bedre liv: Pasienters og ansattes opplevelse av gjenkjennelse, håp og recovery etter fagdag i regi av likepersoner - Bank, Rose-Marie; Sjåfjell, Tommy; Karlsson, Bengt (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2026)
Overgangen fra rusbehandling til livet utenfor institusjon kan være sårbar. Fagdag i regi av prosjektet Et bedre liv tilbyr pasienter og ansatte i TSB erfaringsbasert og forskningsbasert kunnskap for å lette denne overgangen. Studien hadde som mål å undersøke hvordan pasienter og ansatte opplever å delta på fagdagen og evaluere fagdagen for videreutvikling. Datainnsamling ble gjort gjennom semistrukturerte fokusgruppeintervjuer med 26 pasienter og 24 ansatte. Noen av funnene er tidligere publisert i en ikke-fagfellevurdert rapport. Funnene vil bli utdypet og drøftet i denne artikkelen. Resultatene viser at fagdagen øker deltageres kunnskap og håp for recovery. Innledere med egenerfaring kan fungere som veivisere i utfordrende situasjoner, både under og etter behandlingsforløp. Både pasienter og ansatte fremhever betydningen av erfaringsbasert kunnskap og at dette gir grunnlag for videre samarbeid etter fagdagen.
Keywords: tverrfaglig spesialisert behandling (TSB); recovery; håp; pasientundervisning; likepersonsarbeid; erfaringskompetanse