Specialistsjuksköterskan som ledare : Kartläggning av ledarskap i specialistsjuksköterskeprogram i Sverige - Areskoug Josefsson, Kristina (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Specialistsjuksköterskor har en viktig roll som ledare för att främja hälsa och välfärd. Forskning efterfrågar vidareutveckling av utbildning i sjuksköterskeledarskap utifrån samhällets behov, samt för att bemöta komplexiteten mellan vårdkvalitet och kostnadseffektivitet. Studien undersökte hur ledarskap presenteras och exemplifieras i specialistsjuksköterskeprogram, och vad detta kan innebära för förståelsen och praktiken av specialistsjuksköterskors ledarskap. Studien är genomförd som en dokumentanalys av kursplaner från ledarskapskurser som ingår specialistsjuksköterskeprogram i Sverige. Resultaten visar att ledarskap med fördel skrivas fram tydligare i beskrivningar av specialistsjuksköterskeutbildningar, för att tydligare framhäva specialistsjuksköterskans roll som ledare och drivande för innovationskultur, organisatoriskt lärande, och kontinuerlig professionell utveckling. Ett tydligt fokus på ledarskap i utbildningsdokument kan främja förståelsen av specialistsjuksköterskans viktiga roll som ledare. Utifrån det undersökta materialet finns utvecklingspotential i ledarskapsutbildning för specialistsjuksköterskor, särskilt gällande att säkra att specialistsjuksköterskors ledarskapsutbildning möter den komplexitet och de behov av omvårdnadsledarskap som finns i dagens mer affärsinriktade hälso- och sjukvård.