En studie om hvilken kompetanse norske jordmødre mener er viktig ved fødeavdelinger og kvinneklinikker - Brunstad, Anne (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2010)
Jordmors arbeid har endret seg i takt med sentralisering, spesialisering og risikotenkningen. Fødselsomsorgen er i Norge inndelt i 3 kompetansenivåer. Hensikt med studien var å beskrive hvilken kompetanse jordmødre mente er viktig i fødesituasjoner, når de arbeidet på kvinneklinikker eller fødeavdelinger. Data ble samlet ved telefon intervju med 11 jordmødre, som arbeider på 4 ulike sykehus. Analyse av intervjuene skjedde ved bruk av kvalitativ innholds analyse. Resultatet viste at jordmødrene vektla tre tema områder som viktig kompetanse ved fødsler; å få kvinnen til å føde, å gi rett hjelp til rett tid, å ta ansvar for egen fagutvikling. Jordmødrene i studien omtaler normal fødsel synonymt med spontan vaginal fødsel. De mente at mest mulig ro for kvinnen var viktig og tekniske hjelpemidler måtte en beherske og bruke med skjønn.