Helseutfordringer relatert til sorg og tap : – enker og enkemenns erfaringer - Holm, Anne Lise; Berland, Astrid Karin Elde (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2024)
Sorg er definert som brudd på bånd til avdøde og omstilling til nye livsforutsetninger, i tillegg til problem med å bygge nye relasjoner.  Sorg er beskrevet som en emosjonell respons relatert til ulike helseutfordringer. Hensikten med studien var å undersøke hvilke erfaringer enker og enkemenn har med ulike helseutfordringer relatert til sorg og tap og hva som ble opplevd som hjelpsomt. Studien anvendte et eksplorativt design og kvalitativ metode. Et hovedtema, tre tema og to undertema framkom fra analysen.  Hovedtema viste behov for selvbestemmelse. I det første tema framkom at både enker og enkemann helst ville klare seg selv og ikke bry andre med sine fysiske helseproblem. Det andre tema viste at tilbaketrekking ble anvendt som en overlevelsesstrategi, mens det tredje tema avdekket at kontakt med andre ga en helsegevinst.  Sorgen hadde ingen tidsavgrensning, og fulgte personene gjennom livsløpet. Sosiale aspekter hadde innvirkning på hva som ble opplevd som hjelpsomt.