Sykepleieres holdninger til involvering av pårørende: - en tverrsnittsstudie - Aasan, Olaug Julie; Bjerkan, Jorunn; Torvik, Karin; Nordtug, Bente (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Fremover blir det trolig flere pasienter med omsorgsbehov og færre sykepleiere. Pårørende får en mer omfattende omsorgsrolle, og samarbeidet med de pårørende blir derfor sentralt. Hensikten med studien var å undersøke sykepleiernes holdninger til å involvere pårørende, og se på om det var forskjeller mellom sykepleiere i kommunehelsetjenesten og i sykehus. Videre om det var forhold som innvirket på holdningene. Studien var en tverrsnittstudie med spørreskjema (Importance in Nursing Care – Nurses’ Attitudes - the FINC-NA) i et bekvemmelighetsutvalg med sykepleiere fra bygder, tettbygde strøk og små byer i Midt-Norge (N = 318). Det var ingen forskjell mellom sykepleiere i kommunehelsetjenesten og i sykehus, og det var vanlig å vise omsorg for pårørende. Pårørende ble sett på som en ressurs for pasientene og som viktige samarbeidspartnere, og sykepleiere med videreutdanning hadde mer positive holdninger.