Implementering av teamtreningsprogrammet TeamSTEPPS® for bachelorstudenter i sykepleie: lærernes erfaringer - Stomlien, Tone; Storlien, Marit Helene Sund; Ballangrud, Randi; Karlsen, Tore (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
I dagens helsetjeneste foregår det meste av arbeidet i team. Et effektivt teamarbeid er essensielt for å sikre kvalitet i en spesialisert og kompleks helsetjeneste. Fra 2018 til 2020 bidro lærerne i en bachelorutdanning i sykepleie med implementering av teamtreningsprogrammet TeamSTEPPS. Programmet satte fokus på trening og bruk av fire sentrale teamferdigheter; kommunikasjon, ledelse, situasjonsovervåking og gjensidig støtte. Hensikten med denne studien er å utforske hvilke erfaringer lærere har med å implementere et teamtreningsprogram for et kull studenter i bachelor i sykepleie. Studien benyttet et kvalitativt utforskende design. Utvalget bestod av 11 lærere i bachelorutdanningen i sykepleie, fordelt i tre fokusgrupper. Det ble gjennomført en induktiv innholdsanalyse. Analyseprosessen resulterte i et overordnet tema, «å lære selv for å lære videre», Temaet ble generert ut fra to kategorier. 1) "bidrar til faglig trygghet", basert på de tre subkategoriene "nyttig i en faglig dannelsesprosess", "gir felles språk og forståelse" og "utfordrende å veilede i både prosedyretrening og teamferdigheter". 2) "oppfølging er av stor betydning", basert på de to subkategoriene "mulighet til å gjøre egne valg som lærer er viktig" og "implementeringen krever ressurser og opplæring".