Et essay om eksistentiel krise og kærlighedens kraft i mødet med demens – en søsters oplevelser: – en søsters oplevelser - Damsgaard, Janne Brammer; Kvande, Monica Evelyn; Delmar, Charlotte; Lauritzen, Jette (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Dette essay belyser eksistentiel krise og kærlighed i mødet med demens set gennem en søsters perspektiv. Baseret på vignetter kastes lys på førsteforfatterens og hendes brors forskellige tilgange til omsorg for deres demente mor. En omsorg der blandes med eksistentielle problematikker som håbløshed, vrede og utilstrækkelighed, og som skaber spændinger i familierelationer. Essayet trækker på Knud Ejler Løgstrups og Kari Martinsens filosofiske betragtninger om etiske grundvilkår, og argumenterer for at kærlighed kan udgøre en meningsfuld drivkraft, der kan skabe eksistentiel ro og balance i en verden fyldt med usikkerhed og kaos for nærtstående til mennesker med demens. I dét møde kan kærligheden, sårbarheden, og de tætte familiære bånd udgøre et ståsted. Ved at balancere sansning og forståelse, og imødekomme den etiske fordring om barmhjertighed, kan nærtstående til mennesker med demens finde styrke og navigere gennem de svære tider. Men vi må slippe fuldkommenhedsmanien, og i stedet gribe kærlighedens kraft, hvor der kan findes sjælelige pejlemærker.