Praksisveiledernes stemme som grunnlag for utvikling av veiledermodell for sykepleiestudenter i kommunehelsetjenesten. - Wannebo, Wenche; Bøgh Næss, Grethe; Eid, Hege Rasmussen (Nordisk tidsskrift for helseforskning, 2025)
Høy kvalitet på veiledning i praksisperioder er avgjørende for sykepleierstudentenes læringsprosess. Samtidig står kommunehelsetjenesten overfor økende utfordringer knyttet til rekruttering av sykepleiere, noe som kan begrense tilgangen på kvalifiserte praksisveiledere. Dette aktualiserer behovet for bærekraftige veiledermodeller som både ivaretar studentenes læring og er tidsmessig gjennomførbare for veilederne. For å utforske hvilke faktorer veiledere selv anser som kritiske for god veiledning og som bør inngå i en ny veiledermodell, gjennomførte vi fokusgruppeintervjuer med erfarne praksisveiledere. Resultatene viste at faktorer i organisasjonen, rammer og ressurser samt relasjonelle forhold i veiledersituasjon har betydning.