Tiltaleformer og anaforisk pronomen i historiske skuespill tidlig på 1900-tallet - Nesse, Agnete (Målbryting, 2026)
Teaterspråket har hatt en sentral plass i beskrivelsen av norsk offentlig talemål på 1800-tallet. For eksempel har Knud Knudsens arbeid med scenespråket på ett av teatrene i daværende Christiania blitt trukket frem som eksempel på interessen for språkendring på 1850-tallet. Endringene i teaterspråket var et viktig bidrag i fornorskingen av talemålet i utbyggingsprosessen fra midt på 1800-tallet til midt på 1900-tallet. I denne artikkelen stilles spørsmålet hvordan enkelte språktrekk ble brukt av forfattere og regissører midt i denne perioden for å gi publikum en opplevelse av språket på henholdsvis 1500-tallet og 1700-tallet. Som en språkhistorisk studie er det først og fremst en undersøkelse av den språklige bevisstheten hos teaterarbeiderne i en språklig sett turbulent tid. Samtidig måtte disse ta hensyn til publikums kjennskap til både eldre og nyere former for å kunne ta disse i bruk som kunstnerisk virkemiddel. Analysene kaster lys, ikke bare over den opplevde avstanden mellom 1500-tallet og 1900-tallet, men også over avstanden mellom 1900-tallet og 2000-tallet. I tillegg til det språkhistoriske aspektet er artikkelen et bidrag til forståelse av språklig variasjon og språklige valg som virkemiddel i teateroppsetninger innenfor en realistisk tradisjon.
Keywords: historisk teaterspråk; autentisitet; tiltaleformer; anaforisk pronomen om inanimata