Det samiske i Markens grøde: Erfaringer formidlet og fornektet i teksten - Jernsletten, Kristin (Nordlit, 2003)
Hamsuns forfatterskap omfatter samer som folkegruppe, det bodde mange samer på Hamarøy der Hamsun vokste opp, og man kan hevde at nærheten til et annet folkeslag har preget forfatterskapet. Særlig ser vi samer og rasistisk motiverte fordommer mot samer i Markens grøde, som ga Hamsun Nobelprisen i 1920, tre år etter at den var utgitt.