Det samiske i Markens grøde: Erfaringer formidlet og fornektet i teksten - Jernsletten, Kristin (Nordlit, 2003)
Hamsuns forfatterskap omfatter samer som folkegruppe, det boddemange samer på Hamarøy der Hamsun vokste opp, og man kanhevde at nærheten til et annet folkeslag har preget forfatterskapet.Særlig ser vi samer og rasistisk motiverte fordommer mot samer iMarkens grøde, som ga Hamsun Nobelprisen i 1920, tre år etter at denvar utgitt.