Jean Giono mellom perlehøna og verden - Barstad, Guri Ellen (Nordlit, 2003)
Jean Giono er lite kjent i Skandinavia. Bare to av de første romanene hans, Un de Baumugnes (1929) og Regain (1930), er oversatt til norsk. Begge tilhører den såkalte Pan-trilogien. Giono er den franske forfatteren som oftest blir sammenlignet med Knut Hamsun. Dette skyldes vel først og fremst naturfølelsen og den lyriske stilen, men også vandrerens sentrale plass i romanuniverset. Med sine underlige personer og oppløsning av den tradisjonelle formen blir Giono dessuten betraktet som en forløper for den franske nyromanen.