Rum där män möts : Samkönat begär i Knut Hamsuns "Hemmelig ve" - Johnsson, Henrik (Nordlit, 2020)
I artikeln analyseras Knut Hamsuns novell ”Hemmelig ve” (1897) ur queer-perspektiv. Artikeln argumenterar för att Hamsuns novell skildrar ett samkönat erotiskt begär mellan berättaren och den man som betecknas som ”den främmande”. Den främmande förstås som berättarens dubbelgångare, och i egenskap av dubbelgångare representerar han berättarens förbjudna begär. Denna tolkning tar som utgångspunkt en jämförelse mellan 1897 års text och den tidigare version av samma novell som gavs ut under titeln ”Underlige Sjæle” (1891), samt genom en närläsning av de båda männens möten. Artikeln avslutas med en diskussion kring Hamsunforskningens förhållande till queerteori.