Identitet, konflikt og veien hjem. Stemmer i nyere samisk ungdomslitteratur - Kolberg, Asbjørn Rørslett (Nordlit, 2022)
Artikkelen undersøker hvordan samisk identitet og tilhørighet tematiseres i fire samiske ungdomsromaner: Slepp meg (2018) og Det Sara skjuler (2019) av Kathrine Nedrejord, Hamburgerprinsessa ([2017] 2019) av Saia Stueng og Bara dra (2018) av Ann-Helén Laestadius. Romanene blir lest med vekt på fortellerstemme, framstilling av kropp og sted, og identitetsutvikling i lys av tradisjonelle narrative mønster. Videre drøftes romanene i postkolonialt perspektiv med spørsmål om tekstene kan sies å representere det litteraturviteren Homi K. Bhaba kaller det tredje rommet, der kulturelle identiteter ikke er en gitt størrelse, men noe dynamisk, noe som er gjenstand for forhandling. Til slutt argumenteres for lesning av samisk barne- og ungdomslitteratur i skolen.