Rektoren fra Jødeskolen: Jakob Israel (1621 – 1674) ved Universitetet i Heidelberg - Rohrbacher, Stefan (Nordlit, 2022)
Jøder ble nektet adgang til tyske universiteter i lang tid i den tidlige moderne perioden. Først fra 1675 ble de tatt opp til studier ved enkeltuniversiteter. Utnevnelsen av jødiske vitenskapsmenn til professorater kom først opp til diskusjon under kampen for like rettigheter for jøder på 1800-tallet. Et enestående tilfelle er legen Jakob Israel, som ble utnevnt til et professorat ved Universitetet i Heidelberg i 1652. Israel bodde i "Judenschule" i Heidelbergs jødiske bakgård. I egenskap av bylege presset han gjennom et forbud mot svinehold. Likevel ble han verken i byen eller på universitetet angrepet eller marginalisert som jøde. Som et forbløffende eksempel på tidlig moderne aksept og integrering av en jødisk lærd, er Jakob Israel fortsatt til stede i minnet om byen Heidelberg og dens universitet. Denne artikkelen prøver å klargjøre klassifiseringen av saken.