Stedet som hjem for flere enn mennesket: Om Regine Normanns Krabvaag. Skildringer fra et lite fiskevær (1905) - Wærp, Henning Howlid (Nordlit, 2022)
Hvem bebor et landskap? Artikkelen undersøker forholdet mellom dyreliv og menneskeliv i Vesterålen-forfatteren Regine Normanns debutroman Krabvaag (1905). Ved at dyrelivet i så stor grad inkluderes, fremstår fiskeværet ikke bare som menneskenes hjem. Krabvaag har gjerne vært plassert i heimstaddiktningen. Termen har av mange vært regnet for å være begrensende, men med dagens interesse for økologiske perspektiver burde deler av heimstaddiktning – med dens sensibilitet for en mer-enn-menneskelig omverden – kunne få ny aktualitet.