Vennskap i stedet for brorskap: Verdensåpenhet hos Nelly Sachs fra Hannah Arendts perspektiv - Janss, Christian (Nordlit, 2022)
I 1959 holdt filosofen Hannah Arendt pristalen „Gedanken zu Lessing. Von der Menschlichkeit in finsteren Zeiten.“ I tidsrommet 1960–1966 holdt poeten Nelly Sachs taler ved mottagelsen av ulike priser. I sine taler er de opptatt av forholdet mellom den enkelte og verden, hver fra sitt ståsted, men begge betoner hvor viktig det er å være åpen for og delta i verden. Arendt utvikler begreper for å beskrive verden som offentlig rom, som „Weltzugewandtheit“ og „Zwischenraum“ – i kontrast til brorskapets lukkethet. Disse begrepene viser seg anvendelige for å beskrive hva Nelly Sachs omtaler som „Weltverbundenheit“. Artikkelen prøver å vise at Nelly Sachs‘ verk, som kan virke lukket og tilbaketrukket, inneholder en bevegelse fra det broderlige og lukkede mot et stort fellesskap av mennesker.