Får man skämta om allt? - Yttrandefrihet, berättigande och kontext i humor - Liliequist, Christian (Nordlit, 2023)
I den här artikeln analyserar jag humor om känsliga och tabubelagda ämnen utifrån tre perspektiv: yttrandefrihet, berättigande och kontext. Yttrandefriheten, i form av rätten att skämta om allt, kan ses som en viktig princip i humordiskurser. I humordebatter är det vanligt att hänvisa till yttrandefriheten för att försvara humor som har blivit kritiserad. Men i mitt empiriska material artikuleras även en princip om berättigande, som handlar att vissa är mer berättigade än andra att berätta vissa skämt, vilken strider mot principen om yttrandefrihet. Slutligen är även kontexten viktig för vad som går att skämta om. I vissa sammanhang anses det vara opassande att skämta om tabubelagda ämnen medan det uppmuntras i andra sammanhang. När ett komiskt uttryck spelas in och sprids via sociala medier till en annan publik än det ursprungligen var menat för finns det en risk att vissa individer och/eller samhällsgrupper tolkar det på ett annat sätt och upplever det som stötande.