Ett Sverige i miniatyr, ett Sverige i skrattspegel. Slyngstad Events som senfolkhemsk samhällssatir - Żmuda-Trzebiatowska, Magdalena (Nordlit, 2023)
Romanen Slyngstad Events (2002) av Unni Drougge kan klassificeras som skröna, det vill säga uppdiktad, humoristisk berättelse som för det mesta ska underhålla. Parallellt innehåller boken en hel del samtidskritik. Åsabygden, ett fiktivt område i Skåne där handlingen är förlagd, drabbas av samma problem som det senmoderna svenska välfärdssamhället i stort och kan betraktas som ett Sverige i miniatyr. Genom att analysera romanens starka och utrycksfulla karaktärer vill jag visa att romanen inte endast är en underhållande skröna utan den kan betraktas som en samhällssatir där de enskilda aktörerna representarar olika levnadssätt och värderingar, men framförallt olika svagheter och brister hos medborgare i välfärdsstaten. I vidare mening framstår Slyngstad Events också som en berättelse om ett Sverige som inte längre är ett lyckligt folkhem och ett mönsterland utan håller på att förvandlas till sin motsats, ett bisarrt monsterland, vilket jag utvecklar genom att tolka romanen mot bakgrund av de olika historiska berättelserna om folkhemmet.