Sykdom og gotikk i Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen - Mikalsen, Paula Ryggvik (Nordlit, 2026)
Artikkelen har som formål å undersøke møtepunkter mellom sykdom og gotikk i Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen (1899). Angsten og sorgen som plager studenten Gunnar Hede og den foreldreløse Ingrid Berg omskaper kroppens eksterne miljø – i gotikkens referanserammer – til en labyrint som de syke må komme seg ut av. Artikkelen demonstrerer hvordan Lagerlöf unngår å fremstille psykiske lidelser med monstrøse eller demoniske overtoner, men belyser mennesket i krise gjennom gotiske virkemidler som labyrintiske motiver og det mer-enn-menneskelige i form av dyreskikkelser.