Å stå på skuldrene til skandinaviske giganter? Intellektuell arv i «Demonstratio idioma Ungarorum et Lapponum idem esse» av János Sajnovics - Aspaas, Per Pippin (Nordlit, 2022)
Verket «Demonstratio» («Beviis, at Ungarernes og Lappernes Sprog er det samme») av den ungarske jesuitten Joannes (János) Sajnovics er en klassiker innen finsk-ugriske språkstudier. Sajnovics var en astronom uten erfaring med sammenlignende studier av språk da han i årene 1768–69 deltok på en astronomisk ekspedisjon i Finnmark. Det var da han kom til Nord-Norge at han, tilsynelatende uten forberedelser, påbegynte sin undersøkelse. Vinteren 1769–70 var han i København. Under dette oppholdet hadde Sajnovics kontakt med medlemmer av Det kongelige Danske Videnskabernes Selskab, hvor han la frem sin teori. Hans banebrytende «Demonstratio» ble trykket i to utgaver, den første i København i 1770 og den neste i Trnava året etter. Nærlesning av førsteutgaven viser at Sajnovics’ nyskapende metodologi var basert nesten utelukkende på skandinavisk forskningslitteratur. Referanser til sentral-europeiske lærde og deres teorier er noe som gjennomsyrer den reviderte andreutgaven av «Demonstratio», men den ble ikke laget før etter at Sajnovics og hans mentor Maximilian Hell var vendt tilbake til det habsburgske riket.
Keywords: finsk-ugrisk lingvistikk; komparativ lingvistikk; samisk språk; ungarsk språk; vitenskapshistorie