”Han talte de om som en hjälte” - Performativ maskulinitet i TV-serierna S*M*A*S*H och Pistvakt - Lindkvist, Jonas (Nordlit, 2023)
”Han talte de om som en hjälte” undersöker användningen av parodi och satir i de svenska komediserierna S*M*A*S*H (1990) och Pistvakt (1998–2000) samt långfilmen Pistvakt – En albinovästern från de vita vidderna (2005). Genom att analysera hur serierna skildrar performativ maskulinitet utifrån Judith Butlers definitioner i Gender Trouble (1990) dras slutsatser om huruvida den destabiliserar den normerade heterosexuella maskuliniteten. S*M*A*S*H skildrar två normerade idealtyper för maskulinitet, finansmannen som karaktärerna misslyckas att uppnå, och elitidrottaren som man väljer bort. Pistvakt skildrar flera olika normerande maskuliniteter, men destabiliserar samtidigt normerad maskulinitet främst genom att synliggöra det performativa i maskulinitetsskapandet genom att göra karaktären Sven-E till en parodiskt ouppnåelig superhjälteidealbild av maskulinitet.
Keywords: parodi; satir; maskulinitet; television; komedi