Nordisk humor: Et spørsmål om menneskelig sosialisering? - Lundquist, Lita (Nordlit, 2023)
Inspireret af og med eksempler fra Lars von Trier’s opus Riget Exodus (2022) søger jeg med begrebet humorsocialisering fra min tidligere humorforskning at indkredse hvad Nordisk humor kunne være. Med en mini-undersøgelse sætter jeg fokus på ligheder og forskelle mellem dansk og svensk (og norsk) humor, som jeg forklarer med ligheder og forskelle mellem vores sprog og vores samfund. En vigtig brik til at forstå vores forskellige form for og brug af humor ligger i forskellen i national mentalitet, der for Danmarks og Sveriges vedkommende kan beskrives som henholdsvis en dansk lejrbålsmentalitet overfor en svensk folkhemsmentalitet.
Keywords: spontan samtalehumor; national mentalitet og humor; Den Store Humor; humorsocialisering