Skräcklitteratur och självmord - Fyhr, Mattias (Nordlit, 2024)
I artikelns första del diskuteras självmord som motiv och tema i skräcklitteratur, och mytologiseringen av skräckförfattares verkliga självmord, från medeltiden och framåt. I andra delen analyseras gentlemännens självmord i «The Great God Pan» av Arthur Machen med särskilt fokus på hur dessa självmord med hängning (löpsnara) har en antik (grekisk) koppling och är feminint kodade. Slutligen presenteras i del tre en läsning av en trolig intertext om mystik och (skräck)litteratur från «The Poetic Principle» av E A Poe över H P Lovecraft och «The Night Ocean», skriven av Lovecrafts litteräre exekutor R H Barlow.
Keywords: selvmord; skräcklitteratur; Howard Philips Lovecraft; gotikk; Robert H. Barlow