Dekoloniale refleksjoner over Mapuche visdom og sansende tenkning - Salinas, Cecilia G. (Nordlit, 2025)
Gjennom en etnografisk studie bidrar artikkelen til samtalen om dekolonial filosofi ved å fremme en dialog mellom urfolks erfaringsbaserte kunnskapsformer og vestlig filosofi som likeverdige tilnærminger til verden. Analysen tar utgangspunkt i mapuche urfolk i Patagonia (Argentina og Chile) og deres begreper rakizuam (sansende tenkning) og kimün (visdom). Det argumenteres for at urfolks onto-epistemologier ikke bør betraktes som kuriositeter, men som verdifulle bidrag til vestlig tenkning. Den dominerende filosofiske kanon kunne utvilsomt sett annerledes ut dersom den hadde omfavnet flere av de alternative perspektiver som, innenfor vestlig filosofi selv, har utviklet forståelser av verden nært beslektet med urfolks helhetlige perspektiver.
Keywords: Mapuche; Argentina; onto-epistemologisk oversettelse; dekolonial filosofi; urfolks kunnskapsformer