Måleegenskaper ved den norske versjonen av Youth Level of Service/Case Management Inventory (YLS/CMI) - Jakobsen, Reidar; Kornør, Hege (PsykTestBarn, 2017)
Beskrivelse: Youth Level of Service/Case Management Inventory (YLS/CMI) er utviklet i Canada av Andrews og Hoge på 1990-tallet, til hjelp i utvikling og oppfølging av tiltaksplaner for unge lovbrytere (12-17 år). YLS/CMI kartlegger ungdommens styrker og behov, utfordringer og motivasjonsfaktorer, herunder ungdommens motivasjon og tilgjengelighet for ulike tiltak. I Norge er YLS/CMI implementert som en del av Bufetats monitorering av ungdom som plasseres i institusjon pga. rus- eller atferdsvansker.. YLS/CMI består av 42 ledd som grupperes i åtte subskalaer og en total risiko- og behovsskåre. Instrumentet forutsetter at den som er ansvarlig for administreringen og tolkningen har høyere utdanning når det gjelder psykologiske tester eller tilsvarende. YLS/CMI gjennomføres som et semistrukturert intervju (30-40 minutter). Rettighetene til testen holdes av Multi Health Systems Inc, North Tonawanda, NY, US.Litteratursøk: Vårt systematiske litteratursøk etter dokumentasjon for måleegenskapene ved de skandinaviske versjonene av YLS/CMI identifiserte ingen relevante publikasjoner. Vi fant og inkluderte én norsk studie som rapporterte gjennomsnittsskårer i tre barnevernsutvalg.Konklusjon: Det foreligger ingen dokumentasjon for måleegenskapene ved den norske versjonen av YLS/CMI. Det er derfor nødvendig med studier som undersøker måleegenskaper.
Keywords: Generell psykisk helse; Ungdom