Måleegenskaper ved den norske versjonen av Adolescent Sleep-Wake Scale (ASWS) - Hysing, Mari; Jakobsen, Reidar (PsykTestBarn, 2017)
Beskrivelse: The Adolescent Sleep-Wake Scale (ASWS) er et spørreskjema som kartlegger søvn og søvnatferd hos ungdom i alderen 12–18 år. Skjemaet består av 28 påstander om søvn og søvnatferd den siste måneden. Påstandene skåres på en seks punktsskala (fra aldri til alltid) og summeres til fem subskalaskårer og en totalskår. Det tar mellom ti og femten minutter å fylle ut skjemaet. Originalinstrumentet er laget av LeBourgeois og kollegaer. De tilpasset The Childrens Sleep-Wake Scale til ungdommer. Instrumentet er oversatt til norsk ved professor Ståle Pallesen, UIB og SOVno.Litteratursøk: Et systematisk litteratursøk og kontakt med oversetter identifiserte ikke noen artikler som benyttet ASWS.Psykometri: Det foreligger ikke dokumentasjon på psykometriske egenskaper i norske eller nordiske artikler.Konklusjon: Det bør utøves varsomhet ved bruk av ASWS i klinisk praksis. Norske populasjonsbaserte studier som benytter instrumentet er nødvendige for å kartlegge skjemaets psykometriske egenskaper.
Keywords: Søvn; Ungdom