Linguatula serrata in Swedish reindeer (Rangifer tarandus L) - Rehbinder, Claes; Nordkvist, Magnus (Rangifer, 1982)
A high prevalence (24,2%) of the tongue-worm Lingutula serrata was found in reindeer yearlings. Apparently the high incidence found in this material indicates that the parasite is well adapted to reindeer; the reaction of the nasal mucosa is very mild. The abscence of clinical manifestations and the hidden localization in sinuses which are rarely inspected at slaughter or autopsy is most probably the reason why L. serrata is seldom observed. Tungmask (Linguatula serrata) hos svensk skogsren. Abstract in Swedish / Sammandrag: En hög frekvens(24,2%) av tungmask (Linguatula serrata) påvisades hos årskalv av skogsren. Den ringa våvnadsreaktion som forelag antyder att L serrata troligen ar val anpassad till ren. Att endast ett fåtal rapporter om forekomst av L serrata hos ren foreligger torde bero på att parasiten inte ger några kliniska symptom samt dess i huvudsak gomda lokalisation i overkåkshåligheterna vilka sållan inspekteras vid slakt eller obduktion. L serrata år dårfor sannolikt vanligare hos svenska renar ån man tidigare antagit.