Flokkstrukturering - tiltak for lønnsom og ressurstilpasset reindrift (Herd structure and production) - Lenvik, Dag (Rangifer, 1990)
Da strukturerings- og optimaliseringsprosessen innen reindriften skjøt fart i Trøndelag, - i 1976-77 som følge av reindriftsavtalen -, hadde man felles startgrop med Finnmark, - en kjøttproduksjon på 10-12 kg pr. rein i vårflokken. Utviklingen etter 1976-77 har tatt ulike løp. Dette skyldes ikke rovdyr eller andre naturgitte forhold. Det bør derfor være mulig å snu trenden innen Finnmark ved i noen grad å følge de strategier og faglige opplegg som har vært grunnleggende for utviklingen i sør. Klarhet i sør og mangel på klarhet i nord med hensyn til rammebetingelsene for reindriftsutøvelsen (reintall og antall driftsenheter innen distriktene samt høgste reintall pr. driftsenhet) er kanskje den mest fundamentale forskjell mellom områdene.
Keywords: reindeer; production; herd structure; productivity