Optimal produktion - Danell, Öje (Rangifer, 1999)
Optimal Production in Reindeer Husbandry.There are three ways to optimize the reindeer herd: 1) Adjusting the reindeer number to pasture resources. 2) Keeping as many productive animals in the herd as possible through slaughter. 3) Increasing the herd quality through selection.Renhjorden bör optimeras så att den fungerar som en "skördeapparat" for bete och lämnar största möjliga bidrag till försörjningen för dem som lever av renskötsel. Det finns minst tre sätt att optimera renhjorden, nämligen (1) anpassning av djurantalet till betesresurserna så att djurens kondition och därmed produktiviteten kan bibehållas på hög nivå, (2) utforma renhjordens struktur med hjalp av slaktuttaget så att den innehåller så stor andel produktiva djur som möjligt, och (3) förbättra djurmaterialets produktionsmässiga kvalitet genom urval baserat på registrerad produktion. Betesanpassningen är den mest grundläggande åtgärden och ger den snabbaste effekten. Även hjordstrukturering är en åtgärd som ger relativt snabb effekt och som dessutom kan beslutas och utforas av den enskilde djuraägaren utan att störa den kollektiva renskötseln. Urval är en åtgärd som ger effekt först på längre sikt och därför kräver en konsekvent insats under en längre tid.
Keywords: optimal production; reindeer