Overvåking av graving i St. Olavs gate, Harstad kommune : Gårdshaugen id 59383 Harstadgården - Henriksen, Jørn Erik (Tromura, 2024)
Arkeologisk overvåking i St, Olavs gate, Harstad k. høsten 2022 resulterte i to dokumenterte anlegg og kulturlag i grøftekant/profil, alle datert yngre jernalder. Anleggene er tolket som henholdsvis ildsted/kokegrop, og en sikker kokegrop. Kulturlaget er et mulig dyrkingslag eller fossil åker. I det øvrige av tiltaksområdet under veibanen som skulle overvåkes, var kulturlagene fjernet eller sterkt forstyrret av moderne inngrep. Resultatene er sammenstilt med resultater fra tidligere overvåkingsprosjekter; et tidligere samme år (2022), i 2005 og i 2000. Til sammen foreligger det ni dateringer til jernalder fra forskjellige kontekster. En samlet analyse konkluderer med at anlegg og kulturlag fremkommet i dette prosjektet, overvåkingen tidligere samme år og i 2000 har romlig sammenheng, og trolig også sammenheng i funksjoner. Data fra overvåkningene typer på at området har fremstått som en «åkerholme» som kan ha tiltrukket seg aktiviteter som matlaging og produksjon e.l. Kulturlag fra jernalder som tyder på fast bosetting, for eksempel et tunområde, ble påvist og dokumentert i 2005 ca, 50 m NØ for den foreslåtte «åkerholmen». Mest sannsynlig har overvåkingsprosjektene dokumentert spor av gårdsdrift i Id. 59383-1 datert hele yngre jernalder, og kanskje også tilbake folkevandringstid (1 datering). Disse resultatene, sett i sammenheng med en gruppe løsfunn fra merovingertid gjort innenfor et lite område i nærheten, tyder på at det eksisterte et gravfelt knyttet til en eller flere gårder i området. Verken i dette, eller andre overvåkingsprosjekt er mellomalderens kulturlag funnet bevart. Disse er fjernet av moderen inngrep, men kontinuitet i gårdsbosetting på stedet gjennom mellomalderen er overveiende sannsynlig.