Njárgajávri/Hyggevann : Arkeologisk dokumentasjon av fangstanlegg i Hammerfest kommune - Blom, Jon Gunnar (Tromura, 2023)
Høsten 2022 undersøkte og dokumenterte arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum to skyteskjul/bogasteller i et fangstanlegg ved Njárgajávri/Hyggevann øst for Hammerfest i Finnmark. Steinmurene ble rensket fram og plukket fra hverandre, og området i skyteskjulet og et mindre område utenfor steinmurene ble gravd ut for hånd. Målet var å finne arkeologisk materiale som kan si noe om når fangstanlegget ble etablert, hvilken periode eller perioder det var i bruk, konstruksjon og relasjon til landskap og aktivitet i og utenfor skyteskjulene.Det ble ikke funnet gjenstander eller egnet prøvemateriale i og ved strukturene, men murene og utgravingsfeltet ble dokumentert med fotogrammetri, totalstasjon og feltfoto.Fangstanlegget med ledegjerde, andre skyteskjul og landskapet rundt ble dokumentert med drone og fotogrammetri. Dette ble analysert og sammenlignet med det nærliggende fangstanlegget på Fállevággi.