10. Årbogen 1: En teltring fra eldre steinalder - Terkelsen, Signe Groot; Oppvang, Janne (Tromura, 2025)
På Årbogen 1 ble det funnet rester etter en enkelt teltring bestående av en ryddet flate omgitt av steiner, og med et mulig hellelagt inngangsparti. Funnmaterialet var konsentrert til den ryddede flaten og besto i all hovedsak av flint. Boplassen tolkes som et kort opphold med en liten gruppe mennesker. Det er gode dateringer fra teltringen, som viser til tidsrommene 6644-7025 f.Kr. og 7607-8305 f.K. der sistnevnte stemmer godt overens med funninventaret. Flekkematerialet er fremtredende og det er observert både spor etter trykkteknikk/indirekte teknikk som kan kobles mot en østlig tradisjon, og direkte teknikk med tradisjon sørover.
Keywords: eldre steinalder; mesolitikum; mellommesolitikum; teltboplass; littisk inventar; flekketeknologi